En lekmans betraktelse

Pirater i Somalia och pirater på internet. De är visst överallt numera.

Jag vet inte vad jag skall säga om den dom som har fallit idag. Ett år var för fyra män som varit delaktiga i olika stor utsträckning. Rättvisa? För mig känns det emr som ett spel för gallerierna. Man skulle ha en fällande dom åt media, bransch och andra men var lite osäkra på det hela.
Att man sen dömer de åtalade för medhjälp men ingen för ett huvudbrott, det låter för en lekman som mig märkligt. Men som sagt, en lekmans betraktelse. Jag har inte satt mig in i domen. Det jag har gjort är att följa medias bevakning av fallet, reflektera över andras reaktioner och fundera lite själv.

Oavsett vad man tycker om upphovsrätt eller inte, oavsett vad som dödade Bellman, så kan man inte hindra framtiden. Det är den unga generationen som är framtiden. Den dom som fallit kommer i mina ögon kunna leda till något gott. Inte något gott för bakåtsträvande branschfolk, något gott för de som blivit fällda och för deras gelikar. Det här kommer driva utvecklingen framåt av nya tekniker, nya metoder. Kanske kommer rättssystemet ha fått sig en liten törn, beroende på vad som sker härnäst. Reaktioner som det här skall bli intressant att följa och har potential att, oavsett hur rättsligt rätt det är, leda till en hel del. Som sagt, rättssystemet vårt riskerar att få sig en ordentlig törn i vissas ögon.

Musikbranschen har en del att tjäna på den här domen och de försiktigheter som en möjlig mängd människor lär ta till. Musikerna, artisterna har det inte. Låt mig generalisera och vara lite kategoriserande. Det finns artister och det finns artister. Ser man som musiker på musiken som något man vill föra fram, något man gör för skojs skull, något man gör för att det är vad man vill göra, att man vill ut det till andra, sprida sitt budskap, då är internet rätt väg att gå. Den nya vägen att gå. Vägen som kan göra din musik hörd var man än är på jorden. Sprider du den rätt så kan du fortfarande tjäna pengar och leva på din musik. Du kommer få cred för att du gör vad du gör av rätt skäl. Folk kommer fortfarande köpa dina skivor. Vad som skett idag måste få leda till något positivt, något bra för musiken, inte för branschen som tar stor del av kakan som annars är.

Alla är inte förlegade i sitt tankesätt. Det finns folk som tänker rätt. Ett stort antal musiker har slutit upp. Lage Rahm visar i brännpunkt att det finns lagstiftare som tänker rätt också. Som vågar se framtiden. Som vågar vara öppen för den.

Jag är bara lekman men i längden kan dagens dom bara leda till bra saker. Kanske inte på kort sikt. På kort sikt sitter det kanske människor här och var på denna jord och gläds åt domen och agerar därefter men en värld där människor blir rädda för att använda internet, vår tids främsta kommunikationsmedel, är inte en hållbar värld. Det är inte en gångbar värld och det kommer den stora massan snart inse. Någonting positivt kommer komma av detta. Det hade kommit av det oavsett hur domen sett ut.

Annonser
Explore posts in the same categories: Gammalt, Importerat, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: