Tvåpartisystem

I Sverige idag så går politiken mer och mer in mot mitten för de erkända politiska partierna. Tidigare tydliga högerpartier rör sig mer inåt mitten.

Man kan också på flera vis se en tydligare blockpolitik än tidigare. Allians för Sverige är det kanske tydligaste exemplet men också den rödgröna koalitionen samlar sig tydligare än tidigare. När det tidigare varit troliga samarbeten efter val, när man vet hur det slutar, är det nu tydliga samarbeten och gemensamma löften redan innan valen som gäller. Bra kan tyckas, det ger en trygghet för mer osäkra väljare som kanske känner för ett parti i visa frågor, för ett i andra, här kan man på ett tydligare sätt veta att man kan hoppas på båda på ett om än inte säkert så tydligare vis än tidigare. Det kan låta fegt men många är de som tvekar mellan partierna, kanske känner för flera och därför inte röstar alls. På flera vis kan denna blockisering vara god. Så länge partierna fortsätter att vara partier, låter sig själva vara individer inom en helhet. Vågar ha och driva sina frågor. Jag är lite rädd för ett tvåpartisystem. För mig känns det som att ju färre möjligheter man har att organisera sig, ju mindre blir antalet som kommer till tals. Det låter ganska självklart.  Det här leder enligt min uppfattning till att den breda politiska rösten faller bort, individernas möjlighet att påverka blir mycket mindre. Ett fåtal personer som är duktiga på politik och att driva sig själva bildar en politisk elitstyrka. Den så fruktade klyftan mellan politiken och vanligt folk ökar i ett sådant läge drastiskt. Politiken blir perifer. Vilket den borde vara allt ifrån. Ju fler halvstora eller lagomstora partier som finns desto bättre för politiken. Desto bättre för människorna.

Sen kan man tycka en hel del om för små och för snäva partier också men jag ser hellre sådana än att riskera att bara ha två alternativ.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: